Valeriánsav
vegyszer
(C4H9.CCOH), egybázisu széntartalmu
sav, a zsírsav-sorozatnak ötödik tagja, melynek négy izomerje ismeretes.
Közöttük legfontosabb a közönséges vagy hivatalos V., mely tulajdonképen két
izomer V.-nak, a poláros fény síkjára nem ható (inaktiv) izo-V.-nak és a poláros
fény síkjára ható (aktiv) u. n. metiletilecetsavnak az elegyéből áll. A
közönséges V. található az izzadságban, az érett sajtokban és számos növény
gyökerében (Valeriana officinalis, Angelica Archangelica). Mesterséges úton az
erjedési amilalkoholnak krómsavval való oxidálása útján készül. Szintelen,
sajátságos kellemetlen szagu folyadék, mely egy molekula vizzel C5H12O2
+ H2O képletü és 25,5 sr. vizben oldható V.-hidrátot ad. A V. sóit
valerianátoknak nevezzük; ezek közül legfontosabb az izo-V.-nak a cinksója Zn(C4H9O2)2
+ 2H2O, mely a V.-nak cinkkarbonáttal való telítése és az oldatnak
kikristályosítása útján készül. E sót gyógyszerül használják. A V.-nak
összetett éterei közül többnek (V.-as etilnek, amilnak stb.) igen kellemes
zamatja van, ezért likörök, cukorkák stb. készítésére használják.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|