Bakator
v. piros bákor, v. piros váci, egyike a legkiválóbb magyar
szőllőfajtáknak mely főképen az Érmellékén van elterjedve; innen átszármazott a
Dunántulra (kivált Badacsonyba), Erdélybe itt bakar-nak hivják s az ország
egyéb borvidékeire is. Az Érmellékén eredeti, ott keletkezett, magyar szőllő
fajtának tartják, de valószinü, hogy a XVI. században Nápoly vidékéröl hozták
hazánkba, ezt bizonyítja különben a neve is, mely az olasz bacca d"oro
(aranybogyó) kifejezéstől ered. Tőkéje középerős, venyigéje erős; levelei
középnagyok, ötkarélyuak, vörös erekkel s gyapjas alsó lappal. Fürtje nagy,
hengeridomu, laza; bogyói gömbölyüek, néha kissé hosszukások, kékesvörösek, kék
harmattal. A bogyó héja vastag, tartalma husos. Középérésü, kitünö bor- és
csemegeszőllő. Hosszu metszést kiván. B. bor. Kitünö zamatu zöldesbe játszó
sárgásszinü savanykás pecsenyebor, melyet föképen az Érmelléken termesztenek s
a bakator szőllőnek más fajoktól elkülönítve való szűrése által állítanak elő.
A bakator bornak 6-8, sőt 15 év kell hozzá, míg kitünö zamatja kifejlődik s jó
hírét nagyon veszélyezteti, ha korábban bocsátják áruba. A bakator bort sok
helyt rövidítve bakar-nak nevezik.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|