adszorpció
vegyészet
Gáz, gőz v. folyadék megkötődése valamely felületen. A megkötődés
lehet fizikai jellegű (a Jan Diderik van der Waals
Nobel-díjas fizikusról elnevezett ún. van der Waals-erők hatására
létrejövő tapadás), v. kémiai jellegű (felületi vegyülés).
Az adszorpciónak igen nagy a jelentősége gázok, gőzök, folyadékok (pl. ivóvíz)
tisztításában, kivátasztásában és általában a
vegyiparban. Mivel az adszorpció felületi jelenség, ezért a gázok, gőzök,
folyadékok számára a nagy aktív felületű (pl. porózus)
anyagok a jó adszorbensek. Ilyen pl. az aktív szén. Az adszorbens
bizonyos idő után telítődik. Ezért az adszorpciós
szűrőberendezések (pl. gázálarcok, olajszűrők) betéteit meghatározott
használati idő után cserélni kell. Az adszorpciót
hőfelszabadulás, az adszorpciós hő kíséri.
Szerkesztette: Lapoda Multimédia
Kapcsolódás
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|